Waarom een gasmelder plaatsen en wat is de kostprijs?

Een alarmsysteem wordt dikwijls gekoppeld aan een inbraak- of brandalarm. Gasmelders zijn echter ook het overwegen waard. In dit artikel leggen we je het belang van een gasmelder in huis uit, hoe deze werkt en wat de prijs ervan is.

Waarom een gasmelder plaatsen?

Een gasmelder waarschuwt jou tegen gevaarlijke gassen in je woning. Zo bescherm je niet alleen jouw woning tegen aanzienlijke schades, maar ook jouw gezondheid. Een gasmelder kan bovendien ook zijn nut bewijzen tegen inbrekers. Sommige inbrekers verspreiden soms namelijk een gas in huis zodoende de bewoners in te slapen. Een gasmelder helpt je dus ook je bezittingen te beschermen.

Is een gasmelder in huis verplicht?

Het gevaar van koolmonoxide

Koolmonoxide staat bekend als een echte sluipmoordenaar. Kleurloos, reukloos,…. het is niet op te sporen zonder het juiste gereedschap. Sommige lekdetectoren of rookmelders zijn ermee uitgerust, maar dit is niet voor elk model het geval. Het is daarom meer dan raadzaam om een monoxide detector in jouw huis te installeren!

Wat is de prijs van een gasmelder?

De prijs van een gasmelderhangt af van verschillende factoren.

  • Afhankelijk van de grootte van de ruimte zul je moeten investeren in meerdere gasmelders die de totale kostprijs omhoog kunnen laten lopen.
  • De prijs verschilt eveneens afhankelijk van het soort gasmelder. De traditionele modellen zijn al verkrijgbaar tussen de € 20 en € 130. Deze modellen zijn echter niet altijd even betrouwbaar.
  • Er zijn ook meer geavanceerde modellen verkrijgbaar die CO, O2, LEL en H2S detecteren. Deze gasmelders gaan wel gepaard met een kostenplaatje liggend tussen de € 200 en € 700.

Hoe werkt een gasdetector?

Zoals de meeste beveiligingsystemen bestaat een gasalarm uit een detector (of sensor) die is aangesloten op een alarmsysteem. Dat het nu aardgas, propaan of butaangas is, een gasmelder heeft als functie de hoeveelheid gas in de lucht te meten. Eens de maximum toelaatbare hoeveelheid overschreden wordt, treedt het alarm in werking.

Waar gasmelders installeren?

De beste plaats waar je je melder plaatst is dan weer afhankelijk van het type gas dat de melder dient te detecteren.
Voor het meten van aard- en methaangas wordt aangeraden om de gasmelder op een zekere hoogte (30 cm van het plafond) te plaatsen. Voor het meten van bijvoorbeeld propaangas, mag de detector daarentegen dichter bij de grond geplaatst worden.

Het is tenslotte ook aangeraden om gasmelders dicht in de buurt van gasfornuizen en gasketels te plaatsen om mogelijke lekkages te voorkomen.

Hoe gasdetectoren onderhouden?

Het is belangrijk dat je je gasmelder regelmatig en goed onderhoudt. Een vuil of stoffige gasmelder zal onvermijdelijk minder goed zijn werk uitoefenen. Het is bovendien ook van belang om regelmatig te controleren of de batterijen in de gasmelder nog steeds goed werken.

Indien er herstellingen uitgevoerd moeten worden, neem je best contact op met een vakman. Kies je om zelf de melder te herstellen, dan kan je je niet alleen verwonden maar ook de gasmelder beschadigen, met als gevolg dat de garantie zal komen te vervallen.Wens je een exacte prijs te ontvangen voor het plaatsen van een gasmelder? Vul ons formulier in en ontvang binnen de 48u jouw gratis en vrijblijvend offerte.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.