Parlofoon en videofoon: modellen, werking en richtprijzen

Beveiligings- en alarmsystemen bestaan in alle soorten en maten. Waar men vroeger bijvoorbeeld genoegen moest nemen met het gemonteerde buitenspiegeltje aan het raam, het zogenaamde ‘spionnetje’, zijn er tegenwoordig andere mogelijkheden om te kijken wie er voor de deur staat. Met de parlofoon en de videofoon is ons veiligheidsgevoel een stuk groter geworden.

Hoe werkt een parlofoon en videofoon?

Met deze twee apparaten weet je wie er voor de deur staat. Met de deurparlofoon kom je hier achter door middel van een geluid en bij een deurvideofoon heb je ook beeld. De parlofoon met of zonder camera bestaat uit verschillende elementen, namelijk de buitenpost, de voeding en de binnenpost. De buitenpost is het deel waarop bijvoorbeeld de drukknoppen, de luidspreker en het naamplaatje zich bevinden en in het geval van een videofoon bevindt zich hier ook de camera.

De voeding van de apparaten wordt meestal geplaatst in de meter- of zekeringkast. De binnenpost zit in de woning of bedrijfsruimte. Deze binnenpost kan de huistelefoon zijn of een monitor. De drie elementen worden met elkaar verbonden door middel van een meeraderige bedrading. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een draadloze parlofoon met of zonder camera. Het hangt een beetje van de gewenste functies af voor welke type bekabeling je moet kiezen.

Als je bijvoorbeeld voor een digitaal systeem kiest, moet er niet alleen stroom door de kabel maar ook frequenties en data. Een parlofoon is eigenlijk een deurbel die het geluid doorgeeft van iemand die voor de deur staat en een videofoon laat ook het beeld van die persoon zien. Soms kun je met het apparaat de deur ook openen.

Beide apparaten hebben een aantal basisfuncties:

 • Het laten klinken van een bel- of oproepsignaal
 • De mogelijkheid voor spraak en een reactie
 • Bij een apparaat met camera kun je ook de bezoeker bekijker
 • Heeft de videofoon een geheugen, dan kan hij het beeld ook opnemen
 • Bij sommige typen kan met het apparaat ook het elektrische deurslot bediend worden

Hoe parlofoon en videofoon aansluiten?

De binnenpost kan zowel in opbouw of als inbouw worden geplaatst. Dat geldt ook voor de deurpost. Ze zijn tegenwoordig zo fraai vorm gegeven en zo dun dat ze niet als storend overkomen. Er zijn zelfs tafelmodellen. De videofoon en de parlofoon kunnen door middel van een point-to-point installatie worden geïnstalleerd of via een point-to-multipointinstallatie.

In het eerste geval gaat er een kabel rechtstreeks van de deurpost naar de binnenpost. Bij de point-to-multipointinstallatie gaat de bedrading van de deur én de binnenpost naar een schakelkast en worden hier met elkaar gekoppeld. Als je voor deze manier kiest, kun je de videofoon of parlofoon aansluiten en tevens integreren in een domoticasysteem.

Denk na over de plek van de buitenpost. Hij moet eenvoudig bediend kunnen worden en ook de eventuele camera op de juiste hoogte zitten. Hij bij een camera ook rekening met tegenlicht. Wil je in het donker ook de persoon voor de deur zien staan, dan moet je zorgen dat er in de avond voldoende kunstlicht is.

De voordelen van een deurbel met camera

Parlofoon kopen? Dit zijn de mogelijkheden!

De deurcommunicatiesystemen hebben de laatste jaren grote sprongen gemaakt. Ze geven mensen nu eenmaal comfort, maar zeker ook een veilig gevoel. Voor de een is een parlofoon voldoende, bij de ander gaat de voorkeur uit naar een parlofoon met beeld, de zogenaamde videofoon kit. Er zijn eenvoudige kits voor eengezinswoningen, maar ook uitgebreide installaties voor complete gebouwen of grote villa’s. Soms is een standaard installatie genoeg en andermaal is er gespecialiseerd maatwerk nodig.

Tegenwoordig zijn er ook draadloze systemen. Hiervoor hoef je geen kabels meer te trekken naar de schakelkast of naar de binnenkast. Een parlofoon met camera met draadloos systeem is een stuk eenvoudiger om te installeren. Ook hier heb je verschillende mogelijkheden in. Wil je een videofoon met wifi? Een parlofoon met app? Of ga je voor de videofoon met codeklavier? Ook is het design verschillend, wil je een zilverkleurige of heb je liever de parlofoon zwart?

Ontdek zelf de mogelijkheden

Ontvang advies van een alarmspecialist

Draadloze parlofoon en videofoon

De draadloze systemen hebben een betrekkelijk eenvoudige en snelle installatie. Geen gedoe met kabels meer en zelfs een binnensysteem is niet altijd noodzakelijk. De nieuwste systemen van de parlofoon met camera kunnen namelijk op je smartphone laten zien wie er voor de deur staat. Dat brengt een ander voordeel met zich mee, ook al je niet thuis bent kun je dus zien wie er voor de deur staat en op de bel drukt.

Er zijn zelfs systemen waarbij je ook de deur vanaf afstand kunt openen. Je hebt hier wel een elektrisch slot voor nodig. Waarom zou je dit willen? Het kan heel handig zijn als je kind zijn sleutel vergeten is en jij er niet bent om de deur open te doen. In dat geval maak je met je smartphone een ‘smart home’.

Parlofoon en videofoon prijzen

Met zoveel verschillende systemen en de diverse parlofoon merken, betekent dat ook dat er een enorm verschil is in de parlofoon prijs. Dit hangt af van het type apparaat, maar ook van de opties die het apparaat heeft. Ga je voor een basic systeem, dan ben je misschien al klaar voor minder dan €100 .

👉 Heb je meer eisen? Wil je bijvoorbeeld meerdere monitors, speciale sleutelhangers waarmee je eventueel de deur kunt openen, touch keys, een videofoon op wifi of een zeer fraai uitvoering? Dan kan de prijs al snel oplopen naar meer dan 100 of soms wel meer dan €200.

De parlofoon met camera prijzen zijn ook weer anders als die van de parlofoons zonder camera. Doordat er verschillende apparaten in diverse prijsklassen zijn, is er voor iedereen wel een betaalbare parlofoon met of zonder camera te vinden. De parlofoon prijzen of videofoon prijzen zijn misschien even bedragen waar je tegenaan hikt maar je hebt er lang plezier en gemak van.

Ontdek zelf de voordelen van een deurbel met camera!

Ontvang een prijs op maat

Waarom kiezen voor parlofonie en videofonie?

Wat zouden redenen kunnen zijn waarvoor je kiest voor een parlofoon met camera of zonder? Waarom moet je juist voor videofonie gaan? Kies je een parlofoon draadloos of met draad? Voordat je een keuze maakt, kun je misschien het beste de volgende punten in overweging nemen.

 • Een parlofoon met deuropener is altijd handig. Allereerst hoef je daarom geen twee verschillende systemen te hanteren en als je op afstand de deur kunt openen is dat natuurlijk helemaal prettig. Bijvoorbeeld als iemand zijn sleutel vergeten is of als iemand even de hond voor je moet uitlaten als je niet thuis bent.
 • Een parlofoon met camera is erg makkelijk in een appartement. Ook al heb je geen zicht op de buitendeur, met de parlofoon voor een appartement kun je toch zien wie er voor de deur staat.
 • Bij nieuwbouw kun je voor een videofoon bedraad of parlofoon met draad gaan, maar bij een bestaand huis kun je misschien beter een draadloze parlofoon kopen. Je hoeft dan weinig aanpassingen te doen om de apparaat te vervangen of te plaatsen.
 • Vind je het prettig om vanaf de bank te zien of je de deur open wilt doen voor diegene die aanbelt? Dan is een videofoon met app zeker handig. Op de app kun je gelijk zien wie er staat. De videofoon op de smartphone zorgt ook dat je niet voor belletjes trekkers van de bank hoeft op te staan. Wat denk je van de postbode die met een pakje voor de deur staat als je niet thuis bent? Met een parlofoon met video kun je hem zo vertellen bij welke buren hij het pakje af kan geven.

Waarom een videofoon kopen?

Laat je parlofoon en videofoon plaatsen door een specialist!

De parlofoon werkt niet meer of je wilt een parlofoon plaatsen? Een parlofoonspecialist is de aangewezen persoon voor een parlofooninstallatie of om de parlofoon te herstellen. Ook als de parlofoon bij het appartement vervangen moet worden. Een parlofoon of videofoon kopen en zelf aansluiten is niet altijd verstandig, bij een slechte installatie zou het kunnen gebeuren dat de deur van buitenaf geopend kan worden.

Ook voor de parlofoon aansluiten met schema is enige vakkennis nodig, bijvoorbeeld voor de bel en de ontvanger. Daarbij moeten de kabels en stroomtoevoer goed geplaatst en aangesloten worden, bijvoorbeeld bij een videofoon 2 draads of een andere bedrade optie.

Bij een parlofoon of videofoon draadloos is het weer belangrijk dat de frequentie correct wordt ingesteld. Stel dat het apparaat in een appartement vervangen moet worden door een nieuwe installatie, dan moet er gekeken worden of de bekabeling nog aan de eisen voldoet. Dit is het werk van een ervaren elektricien. Eigenlijk is het verstandig om in de volgende gevallen een deskundige in te schakelen:

 • Is het apparaat kapot, zijn er problemen, bel dan een deskundige.
 • Hoor je niemand meer of werkt het oproep en belsignaal niet meer? Ook dan schakel je een specialist in.
 • Als de bedrading is versleten, de verlichting kapot of als het elektrische deurslot niet werkt, ook dan schakel je een specialist in.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.