Brandveiligheid: waarom is een brandalarm noodzakelijk?

Brandveiligheid is essentieel in je woning. Wist je dat heel wat alarmsystemen vandaag de dag uitgerust zijn met een automatische blusfunctie?

Dit houdt in dat er eigenlijk geblust wordt na een bepaalde periode als het alarm afgegaan is. Een automatische blusfunctie kan uiteraard heel wat voordelen bieden want dit betekent dat er reeds kan geblust worden nog voor de brandweer ter plaatse is. In vele gevallen kan dit heel wat schade beperken en kan men dikwijls uitbreiding van de brand voorkomen.

Hoe werkt een brandalarm?

Vele mensen die overgaan tot de installatie van een alarmsysteem kiezen er ook meteen een brandalarmsysteem bij. Men kan eigenlijk mits een kleine meerkost de alarmsystemen uitrusten met rookdetectoren. Men kan deze detectoren eigenlijk probleemloos aansluiten op de alarmcentrale en deze zal dan ook meteen zien of het gaat om een inbraak- of brandalarm.

Hoe werkt een brandalarm?

Wanneer je werkt met een meldkamer of een soortgelijk fenomeen, dan zal deze ook meteen de brandweer verwittigen in geval van het brandalarm. Een combinatie van zowel een inbraak- als een brandalarm is uiteraard de ideale combinatie om jouw huis of zaak optimaal te beveiligen. Bovendien zijn er al heel wat maatschappijen die een inbraakalarm eisen bij de aankoop van een grote investering. En ergens is dit niet ondenkbaar want op die manier kan je heel wat kapitaal verzekeren.

Naast het gewone water zoals vroeger bestaan er inmiddels heel wat vormen van blussen om erger te voorkomen. Men heeft bijvoorbeeld blusgas of bluspoeder maar ook vormen van zuurstofreducering zijn inmiddels mogelijk. Deze mogelijkheden zijn er vooral ook gekomen door de schade die vroeger dikwijls werd aangebracht door het blussen.

Wat is de kostprijs voor een brandalarm?

Een brandalarm is geen grote investering, althans niet zolang je het simpel houdt. Reken tussen de € 15 en € 50 voor een traditionele rookmelder en tussen de € 20 en € 150 voor een rookmelder die ook koolmonoxide detecteert.

Wens je echter op de hoogte te zijn van een exacte kostprijs, dan vraag je het best aan een veiligheidsspecialist uit de buurt. Vraag hiervoor gratis en vrijblijvend je offerte aan.

Hoe onderhoud ik een brandalarm?

Het onderhoud van een brandalarm is heel eenvoudig: u hoeft niet eens een specialist in te schakelen. Gewoon regelmatig afstoffen en de batterijen controleren.

Om te weten te komen of je de batterij van uw rookmelder moet vervangen, hoef je alleen maar op de kleine knop te drukken die voor dit doel is voorzien, gedurende ongeveer 20 seconden. Laat de melder een krachtig signaal horen, dan werkt deze nog perfect. Omgekeerd zal het waarschijnlijk noodzakelijk zijn om de batterijen te vervangen. Op sommige modellen is er ook een indicatielampje, maar alleen de geluidstest is 100% betrouwbaar.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.