Dome camera: voordelen en uitvoeringen

Dome is het Engelse woord voor koepel. Een dome camera wordt dan ook wel een koepelcamera genoemd. Het is een bewakingscamera waarbij de lens zich achter een glazen koepel bevindt. Het voordeel hiervan is dat de lens beschermd is tegen beschadigingen van buitenaf. Daarnaast is de lens niet zichtbaar achter de glazen bol. Hierdoor kan een inbreker of vandaal niet zien naar welke kant de camera gericht is.

Waarom kiezen voor een dome beveiligingscamera?

Dome beveiligingscamera’s zijn IP camera’s. IP is de afkorting van Internet Protocol. Deze camera’s hebben een internetverbinding via WIFI of netwerkbekabeling. De beelden die de camera maakt, kunt u via uw computer, tablet of smartphone bekijken wanneer u wilt. U kunt de beelden ook opslaan, zodat ze later gebruikt kunnen worden voor een eventueel politieonderzoek.

De robuuste, halfronde vorm van de dome beveiligingscamera zorgt voor een stevigheid die goed bestand is tegen vandalisme. Het ronde model geeft de camera bovendien een grote beeldhoek. Dit levert bij een inbraak vrijwel altijd bruikbare beelden op. Bijkomend voordeel van het compacte, ronde design is dat de camera bijna niet opvalt. Als u hem in huis hangt, zal hij dan ook geen ergerlijke verstoring van uw interieur vormen. Dome veiligheidscamera’s zijn weerbestendig en zijn dus ook geschikt voor installatie buiten.

Ontdek zelf de voordelen van een Dome camera!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Wat kost een dome camera?

De kosten van een koepelcamera zijn afhankelijk van uw wensen.De prijs hangt samen met de mogelijkheden die de camera u biedt. Wilt u een camera die voornamelijk als afschrikmiddel dient, dan kunt u volstaan met een vaste koepelcamera zonder infraroodfunctie of bewegingssensor. U bent dan goedkoper uit dan wanneer u een camera aanschaft die deze functies wel heeft.

Welke IP dome camera kiezen?

Dome bewakingscamera’s zijn er in verschillende soorten. Welke camera voor u de beste keuze is, is afhankelijk van uw situatie en waar u de camera voor wilt gebruiken.

Vaste en draaibare dome camera’s

Dome camera’s zijn verkrijgbaar in vaste en draaibare uitvoering. Bij een vaste koepelcamera wordt tijdens installatie de lens afgesteld. Daarna kan de lens niet meer bewogen worden en is deze op een vast punt gericht. Vaste dome bewakingscamera’s worden veel gebruikt als afschrikmiddel. Een potentiële inbreker of vandaal kan immers niet zien waar de camera op gericht is en weet niet of hij gefilmd wordt.

Bij een draaibare dome beveiligingscamera kan de lens op afstand bewogen worden. Bij inbraak of vandalisme beschikt u over waardevolle beelden van de dader. Deze beelden kunnen door de politie gebruikt worden bij het onderzoek.

Dome beveiligingscamera met bewegingssensor

Het is niet efficiënt om een bewakingscamera continu te laten draaien. De meeste tijd gebeurt er niets, wat vele uren van waardeloze beelden oplevert. Een koepelcamera met bewegingssensor begint pas met filmen als er beweging wordt geregistreerd. Hiermee bespaart u veel tijd voor het bekijken van de beelden. Bovendien levert het een besparing op in uw energiekosten. Er zijn ook camera’s die, als er beweging wordt waargenomen, een bericht sturen naar uw mobiele telefoon of tablet. U kunt dan op afstand de beelden bekijken en indien nodig meteen de politie waarschuwen.

Infrarood dome camera

Een koepelcamera met infraroodfunctie heeft geen gewoon licht nodig om goede opnamen te maken. Mensen en dieren geven warmte af in de vorm van stralen die met het blote oog niet zijn waar te nemen. Een infraroodcamera vangt die warmtestraling op en zet het om in beelden. De beelden zijn zwart-wit, maar van goede kwaliteit. Op deze manier kunnen er in het donker toch duidelijke opnamen gemaakt worden.

Kleine dome camera

Een mini dome is een kleine variant van de dome beveiligingscamera’s. Door het kleine formaat vallen ze minder op. Daarom zijn ze ideaal voor plaatsing binnen, hoewel ze ook geschikt zijn om buiten bevestigd te worden. Ze zijn uitermate geschikt om bijvoorbeeld achter de voordeur van uw huis geplaatst te worden.

Krijg GRATIS advies van een vakman


Hoe dome camera bevestigen?

Dome beveiligingscamera’s zijn eenvoudig te installeren. Ze kunnen direct aan het plafond bevestigd worden of tegen een muur met behulp van een muursteun of -beugel. Er zijn ook beugels verkrijgbaar waarmee de camera aan een paal gemonteerd kan worden.

De plaats waar de camera bevestigd wordt is erg belangrijk voor de beelden die de camera oplevert. Van essentieel belang is natuurlijk het gebied dat u in de gaten wilt houden. Hierbij dient u rekening te houden met de beeldhoek van de camera. Als u een vaste camera bevestigt, moet u tijdens installatie de lens naar de gewenste plek richten. Voor de kwaliteit van de beelden is het van belang om daarbij rekening te houden met het licht van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan het licht van lantarenpalen of langsrijdende auto’s, Controleer vooraf ook de stand van de zon gedurende de dag. Tegenlicht kan er namelijk voor zorgen dat er een witte vlek op het beeld komt, waardoor een eventuele inbreker niet te herkennen is. Tip: Richt de camera niet op een plek waar altijd veel beweging is, bijvoorbeeld een kattenluik. Dat voorkomt loos alarm.

Meld uw camera aan bij de politie. Bij melding van een inbraak waarbij u de dader in beeld heeft, kan de politie sneller in aktie komen.

Hoe dome camera schoonmaken?

Een dome beveiligingscamera heeft niet veel onderhoud nodig. Als de camera buiten hangt, kan hij door weersomstandigheden snel vuil worden. Regelmatig schoonmaken is dan wel nodig. De glazen bol kunt u afnemen met een vochtige doek. Bij ernstige vervuiling kunt u ruitenreiniger gebruiken. Om ervoor te zorgen dat het beeld helder blijft, moet de glazen bol goed droog gemaakt worden.

Koepelcamera’s die binnen hangen, zullen niet erg vies worden. Af en toe afstoffen is voldoende.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.