Deurslot: soorten, opbouw en hoe vervangen

Een goed camerasysteem of alarmsysteem kan ontzettend helpen om je woning een pak veiliger te maken. Daarnaast verdient ook je hang- en sluitwerk de nodige aandacht. Het toepassen van deugdelijke en gecertificeerde sloten is meer dan de moeite waard en kan voorkomen dat ongewenste personen je huis binnendringen.

Welk deurslot kiezen?

Welk deurslot kiezen?Er zijn tal van sloten te koop en daarom is het belangrijk om goed na te denken waar het slot moet komen en wat het precies moet doen. Zodra je dit weet, kun je jouw nieuwe sloten selecteren voor binnen of buiten. Je kunt kiezen voor een cilinderslot dat met een sleutel bediend wordt (dit kan een oplegslot of insteekslot zijn), maar ook kun je de keuze maken voor zogeheten slimme sloten.

Deurslot binnendeur

Bij sloten in de binnendeuren van je woning gaat het vooral om sloten die je eigen privacy moeten waarborgen. Hierbij valt onder meer te denken aan de deuren van de badkamer, het toilet en de slaapkamers. Bij dit type sloten voor binnen maak je soms gebruik van een sleutelbediende variant, maar meestal zul je kiezen voor een variant met aan één kant een draaiknop. Zo kunnen je gezinsleden niet naar binnen lopen wanneer je rustig even op het toilet zit of onder de douche staat.

Bij binnendeur sloten is het natuurlijk evengoed belangrijk om voor een goede kwaliteit te kiezen, wel is het keurmerk niet van de allerhoogste prioriteit.

Deurslot buitendeur

Bij de sloten voor je buitendeuren is het keurmerk wel van groot belang, omdat je hiermee zorgt voor een zo goed mogelijke bescherming tegen inbraak en binnendringing. Een gecertificeerd veiligheidsslot is zeker geen overbodige luxe en is zeer goed bestand tegen inbraakpogingen en kerntrekken. De meeste voorkomende variant van het veiligheidsslot voor de buitendeur is een cilinder insteekslot.

Dit slot wordt gemaakt in een aantal standaardmaten, zodat het gemakkelijk vervangen kan worden in een bestaande deur en tevens eenvoudig in een nieuwe deur geplaatst kan worden. Overigens kun je je buitendeur tevens voorzien van een meerpuntssluiting.

Slimme deursloten

Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van allerlei elektronische snufjes om ons wooncomfort te optimaliseren. Zo is het ook bij de beveiliging van je woning. Door te kiezen voor een elektrisch deurslot maak je het openen ervan voor jezelf veel gemakkelijker, terwijl het voor inbrekers en andere ongenode gasten juist veel lastiger is om nog te kunnen binnendringen.

Slimme sloten zijn er in verschillende soorten en maten, zodat je altijd de perfecte variant vindt voor in jouw huis. De bediening van het elektronische slot varieert van soort tot soort. Zo zijn er onder meer slimme sloten die je met een afstandsbediening of een RFID tag opent en sluit en elektronische sloten die werken via een app of Bluetooth.

Prijs deursloten

De prijs van deursloten voor binnen of buiten hangt af van diverse factoren, zoals natuurlijk de uitvoering en de bediening (sleutelbediend of elektronisch). Verder varieert de prijs ook door de af- of aanwezigheid van het SKG keurmerk. Een SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) gecertificeerd slot kan beschikken over 1, 2 of 3 sterren. Hoe hoger het aantal sterren, hoe langer een inbreker er over doet om het te openen.

De meeste inbrekers haken al snel af wanneer het openen te lang duurt en dus is een SKG slot met 3 sterren ontzettend veilig. Bij de prijs van jouw nieuwe sloten is het daarom vooral van belang om te kiezen voor het meest veilige slot. Op deze manier betaalt het slot zich vanzelf uit.

Wil je toch zo voordelig mogelijk uit zijn bij de aanschaf van nieuwe deursloten? Dan is het de moeite waard om de prijzen van diverse aanbieders met elkaar te vergelijken.

Hoe deurslot vervangen?

Je standaard slot vervangen door een slim slot is vrij eenvoudig en in drie stappen heb je de klus geklaard. Meet eerst je bestaande cilinderslot op, zodat je weet welke formaat slot je nodig hebt. Zodra je het nieuwe slimme slot hebt, volg je simpelweg de aanwijzingen van je leverancier.

Deze vind je in de verpakking of in de vorm van een instructievideo. Zet daarna het slot aan, zodat het zichzelf kan configureren en hij gekoppeld kan worden aan het bedieningsapparaat (afstandsbediening, smartphone of overig). Je slimme slot is nu klaar voor gebruik.

Waarom kiezen voor een deurslot?

Opbouwdeurslot

Vooral in oudere woningen zijn nog regelmatig opbouwsloten te vinden. Dit type slot wordt voornamelijk gebruikt op de voordeur, waar het zichtbaar aan de binnenkant wordt bevestigd. Kies je voor dit type sloten, dan is vooral het SKG keurmerk van belang.

Meer en meer opbouwsloten beschikken over een SKG 2 sterren keurmerk, zodat ze zorgen voor een behoorlijke beveiliging van je woning. Ook kun je een veiligheidsrozet aan het opbouwslot toevoegen. Dit zorgt ervoor dat het openbreken van het slot een heel stuk lastiger wordt. Al met al is er dus genoeg keuze op het gebied van deursloten voor je binnen- en buitendeuren.

Deurslot zelf vervangen of door een installateur?

De keuze voor de sloten van je binnen- en buitendeuren zelf vervangen of laten plaatsen door een erkende installateur is in feite helemaal aan jou. Wel is het belangrijk om hierbij eerlijk naar jezelf te zijn. Als je immers weet dat je niet zo handig bent, is het niet raadzaam om zelf aan de slag te gaan.

Zo loop je immers het risico dat de sloten op een ondeugdelijke manier geïnstalleerd worden en niet zorgen voor de gewenste beveiliging van je woning. Kies in een dergelijk geval daarom liever voor de plaatsing van je nieuwe hang- en sluitwerk door een betrouwbare installateur uit je omgeving. Hij maakte alles netjes in orde en zorgt voor een optimale beveiliging van je huis.

Natuurlijk kun je diverse lokale installateurs met elkaar vergelijken, zodat je nooit te veel betaalt voor de installatieklus. Ben je zelf juist wel handig, dan kun je nog meer geld besparen door zelf je nieuwe sloten te installeren (al dan niet met behulp van online instructiefilmpjes).

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.