PTZ-camera: werking, soorten en richtprijs

In dit artikel verneem je alles over een PTZ-camera. Welke functies biedt zo’n toestel? Welke soorten bestaan er? Welke richtprijzen hou je in het achterhoofd? En hoe maak je werk van een feiloos werkend cameraplan dat je volledige terrein beveiligt? Lees snel verder en ontdek er alles over.

Wat is een PTZ-camera?

PTZ staat voor Pan, Tilt en Zoom. Dankzij de PTZ-camera die draait, kantelt en in- en uitzoomt, bestrijk je grotere oppervlakken en zoom je ook eenvoudig in op verdachte of onduidelijke situaties op het terrein. Je bestuurt de PTZ-camera makkelijk vanop afstand via een joystick, computer of smartphone.

Een draai- of bestuurbare camera als de PTZ-camera leent zich perfect voor toezicht op grote gebieden, zoals landbouwterreinen of evenementenlocaties. Een PTZ-camera voor buiten bestaat uit een dome- en bulletbehuizing waardoor je niet of nauwelijks ziet of de camera beweegt en in welke richting hij draait.

Ontdek de mogelijkheden van de PTZ-camera!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Hoe werkt een ptz-camera?

De camera zwenkt van links naar rechts en bestrijkt daarbij een uitgebreide oppervlakte. Hij draait volledig rond zijn as of richt zich op specifieke gebieden. Daarnaast kantelt de ptz-camera ook op en neer en dat tot 180 graden.

Zo neemt hij een groot gebied van boven tot onder uitgebreid in beeld. De optische zoom laat je dan weer toe om personen of situaties uit te vergroten zonder dat je inboet aan beeldkwaliteit. Die zoomgrootte drukken we uit in x aantal keer, bijvoorbeeld 16x.

PTZ-camera’s: soorten en richtprijs

Ga je voor een ptz-camera voor outdoor? Dan heb je de keuze tussen twee versies, een analoge en een met wifi. Die laatste staan ook bekend als IP-camera’s en hebben vaak een HD-beeldsensor wat de beeldkwaliteit sterk verhoogt. Hou er ook rekening mee dat die IP-camera’s ook een stuk duurder zijn in aankoop.

Wil je met je camera ook ’s nachts een goed overzicht bewaren? Dan is de nachtzicht-functie voor jou een duidelijk voordeel. Dankzij de haarscherpe nachtbeelden heeft ook de duisternis geen geheimen voor jou. Vele modellen beschikken bovendien over een bewegingssensor. Zo komt je camera bij de kleinste beweging in actie en krijg je meteen een helder beeld van wat er aan de hand is op je terrein. Voor de volledigheid: er bestaan natuurlijk ook ptz-camera’s voor binnen.

Prijs

Er zijn vele types camera’s in omloop. De prijs die je betaalt is dus afhankelijk van de soort camera die je kiest en de beeldkwaliteit die het toestel levert. De goedkopere analoge camera’s voor binnentoepassingen heb je al vanaf €45 . Opteer je voor een digitale IP-camera voor buiten? Dan voorzie je best een budget vanaf 150 euro. Voor de duurste modellen tel je zo’n €750 à €800 neer.

De meeste producenten bieden hun camera’s aan in een plug&play-set. Die bestaat naast de camera zelf uit een recorder, harde schijf, bekabeling en wandbeugels. Zo installeer jij je camera’s makkelijk zelf op de plaatsen waar ze nodig zijn. De duidelijke installatiehandleiding helpt je op weg en zorgt ervoor dat je de installatie vlot uitvoert. Vaak levert de fabrikant ook nog een reeks stickers mee. Die bevestig je dan op verschillende plaatsen op het terrein waarvoor je de camera’s gebruikt. Zo weet iedereen die er langskomt dat hij wordt gefilmd voor bewakingsdoeleinden.

Heb je nood aan meerdere camera’s binnen eenzelfde bewakingssysteem? Met de meegeleverde recorder koppel je probleemloos meerdere camera’s. De recorder telt standaard vier kanalen. Die capaciteit kan worden uitgebreid naar 8 of 16 kanalen. Verschillende cameramodellen combineren? Ook dat is mogelijk.

Waarom kiezen voor een ptz-camera?

Flexibiliteit en veelzijdigheid: de twee grote voordelen van het veelzijdige bewakingssysteem dat een ptz-camera je biedt. Net daarom maken ze hun opwachting op vele openbare plaatsen zoals scholen, parkings of marktpleinen. Combineer je ze met vaste camera’s op strategische plaatsen zoals in- en uitgangen? Dan zijn alle sleutellocaties op elk moment afgedekt met een waterdicht camerasysteem.

Beschik je over goede software? Dan ben je zelfs in staat om een gedetailleerd cameraplan op te stellen. Concreet programmeert de software tijdschema’s waarbinnen de camera’s actief zijn. Je stelt ze naadloos op elkaar af en beslist welke locaties wanneer in beeld komen. Het resultaat? Een betrouwbaar situatieplan dat elke beweging minutieus registreert.

Wist je dat er zelfs camera’s bestaan die mensen, voertuigen of andere bewegende voorwerpen automatisch volgen vanaf het moment waarop ze in de buurt opduiken? Je ziet, de mogelijkheden zijn haast eindeloos. Interesse in een ptz-camera? Denk dan eerst goed na over je behoeften: welke soort camera heb je nodig voor welke locaties en hoe wil je ze inzetten? Daarna is het tijd om ze te koppelen aan de juiste apparatuur. Succes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.