Draadloze camera: werking, systemen en installatie

Je woning voorzien van een alarmsysteem is tegenwoordig nog nooit zo gemakkelijk geweest. Een beveiligingssysteem hoeft niet meer uit enkel een alarmsignaal te bestaan waardoor inbrekers afgeschrikt worden. Een stil alarm werkt vaak nog beter. Dit kan met draadloze camerasystemen. Hiermee ben jij dag en nacht op de hoogte wat er zich bij jou thuis afspeelt. Maar hoe werken draadloze camerasystemen en welke systemen zijn er?

Hoe werkt een draadloze camera?

Zoals de naam al aangeeft is draadloze camera beveiliging een systeem van één of meerdere camera’s die niet met een kabel verbonden zijn, maar met wifi. Een groot voordeel hiervan is dat de camera met het internet verbonden is en je overal ter wereld de camerabeelden live kunt bekijken en opslaan. Vaak reageert de camera op beweging, dus zodra er beweging wordt gedetecteerd krijg je een berichtje op je smartphone. Je kunt dan live meekijken, waar je ook bent. Beelden kunnen opgeslagen worden, zodat je achteraf beelden terug kunt zien.

Dit is overigens ook mogelijk met een camera die met kabels verbonden is, maar het installeren van dit systeem is lastiger. Aan draadloze camera’s valt weinig te installeren. Je moet uiteraard een verbinding opzetten met wifi, maar daarna werkt de camera direct. Ook is het heel gemakkelijk om draadloze camerasystemen uit te breiden met extra camera’s of andere beveiligingsonderdelen.

Draadloze camerasystemen

In principe werken alle draadloze camera’s op dezelfde wijze en kun je waar jij je ter wereld ook bevindt contact maken met je camera om mee te kijken. Wel zijn er nog enkele soorten draadloze camerasystemen, waarbij de werking iets kan verschillen of waar extra opties aan zijn toegevoegd.

Krijg advies van een professionele vakman!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Draadloze internet camera met bewegingsdetector

Een draadloze camera op wifi met bewegingsdetector komt het meeste in de buurt van een professionele beveiligingscamera. Er is dan een bewegingsdetector aanwezig waarop de camera reageert. Dit kan een bewegingsdetector zijn die in de camera zelf is geplaatst, maar er kunnen ook op andere plekken sensoren hangen die voorzien zijn van een bewegingsdetector. Je hangt de sensoren dan op strategische plekken waardoor de camera direct zal reageren.

Hoe eerder de camera op de bewegingsdetectoren reageert, des te eerder krijg jij een melding. De afstelling van de camera kan meestal zelf ingesteld worden. Zo kun je instellen dat wanneer er geen beweging is, de camera in rusttoestand staat. Dit scheelt bijvoorbeeld ruimte als je de beelden opslaat. Wanneer een signaal van de bewegingsdetector wordt opgevangen wordt er dan actief gefilmd en de beelden opgeslagen.

Draadloze IP camera

Een draadloze IP camera is de tegenhanger van de klassieke, maar nog veel gebruikte analoge camera. Een draadloze IP camera staat voor een camera die verbonden is met het netwerk en waardoor je met je pc of smartphone contact kunt maken. Iedere camera in je netwerk krijgt zijn eigen unieke IP adres en communiceert hiermee met je pc, laptop of smartphone.

Dit in tegenstelling tot een analoge camera, die met een coax kabel verbonden is en waarmee op een monitor beelden te zien zijn. Een draadloze IP camera heeft als kenmerk dat het één van de beste soorten camera’s is met een hoge resolutie en je heel flexibel bent. Je kunt de beelden namelijk op vrijwel alle apparaten bekijken die met wifi zijn verbonden.

Draadloze camera deurbel

Het zal duidelijk zijn wat een draadloze camera deurbel is. Het is een klassieke deurbel in een modern jasje en voorzien van een camera. In eerste instantie is een draadloze camera deurbel niet als een camera voor beveiliging bedoeld, maar als een slimme deurbel. De klassieke deurbel bestaat uit de deurbel zelf en een ontvanger waaruit geluid komt en je weet dat er iemand voor de deur staat.

Bij de draadloze camera deurbel is soms nog wel een ontvanger aanwezig, maar veel vaker is de ontvanger vervangen door een app op de smartphone. Wanneer er iemand aanbelt, ontvang je een melding op je smartphone en kun je direct op beeld zien wie er voor de deur staat. Desnoods kun je ook met deze persoon communiceren. Als je niet thuis bent kun je dit laten weten.

De draadloze camera deurbel is een ideale uitvinding voor bijvoorbeeld ouderen die angstig zijn om vooral in de avonduren de deur te openen. Zij kunnen eerst op een tablet of smartphone zien wie er voor de deur staat en dan beslissen om de deur te openen.

Hoe een draadloze camera installeren?

Het installeren kan op verschillende wijzes, dit is vaak van het type en merk afhankelijk. Bij de meest moderne draadloze camera’s gaat dit heel gemakkelijk. Daarvoor moet je of de camera op een stroompunt verbinden of de draadloze camera batterij op te laden.

Na het downloaden van de app kan er met een QR-code verbinding worden gemaakt met het netwerk en werkt de camera al. Bij andere systemen moet je de camera eerst aansluiten op je router om zo te voorzien van een IP-adres en soms moet je ook de poorten instellen. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je de camera van de router afkoppelen en heb je een draadloze camera op wifi.

Laat je camerabewaking installeren door een professionele vakman

Naar stap 2

Waarom kiezen voor een draadloze camera beveiliging?

Waarom zou je kiezen voor een draadloze camera beveiliging? Het gebruiken van een draadloze camera bewaking heeft meer voordelen dan een systeem dat bedraad is. Maar uiteraard is het verstandig om een goede afweging te maken tussen de voordelen en nadelen, voordat je overgaat tot de aanschaf van een draadloze camera set.

Voordelen

Het grote voordeel is dat een draadloze camera set erg gemakkelijk te installeren is. Je hoeft geen hak- en breekwerk uit te voeren, zoals dit met een bedrade camera wel het geval is. Daarnaast zijn draadloze camera’s ook veel goedkoper in aanschaf dan de bedrade varianten.

Wil je na verloop van tijd je set uitbreiden met extra camera’s of beveiligingsonderdelen, dan dit gemakkelijk aan het netwerk toegevoegd worden. Het gebruiksgemak is ook een groot voordeel, waar je ook ter wereld bent, je kunt altijd en overal live meekijken of opgeslagen beelden nakijken.

Nadelen

Normaliter heb je met draadloze camera’s een zeer goede resolutie, maar de uiteindelijke kwaliteit hangt wel van je wifi-verbinding af. Wanneer je een trage of verstoorde internetverbinding hebt, zal ook de kwaliteit van de camerabeelden beïnvloed worden.

Daarnaast is het voldoende beveiligen van je draadloze netwerk noodzakelijk. Draadloze camera’s zijn namelijk gevoeliger om gehackt en gemanipuleerd te worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.