Bewegingsmelder: aansluiting, uitvoeringen en veelgestelde vragen

een bewegingsmelder zegt met de naam al wat het doet: het detecteert en meldt bewegingen. Als gevolg hiervan kan een alarmsysteem afgaan, springt er een lamp aan of krijg je een notificatie. De melder pikt bewegingen op door de infraroodstraling van objecten, dieren en mensen. Alles wat dus in het directe detectieveld van de melder beweegt, wordt waargenomen.

Hoe werkt een bewegingsmelder?

Zoals hierboven aangehaald detecteerd bewegingsmelders de bewegingen van dieren en personen. Zo zijn er melders die zijn aangesloten bij een lamp en die beschikken over een lichtsensor. Wanneer er niet genoeg licht wordt geregistreerd, springt de lamp vanzelf aan. Er bestaan melders die met meer technologie zijn uitgerust, waarmee ze door muren en deuren heen kunnen kijken. Dit gebeurd met zogenaamde microgolven.

Ook beschikken de meeste melders over een PIR-detector. Deze registreren warmte. Met behulp van een PIR-detector en de microgolven maakt de melder onderscheid tussen wat er wordt geregistreerd. Zo zal de melder niet afgaan bij het registreren van warmte zonder beweging, en ook niet bij beweging zonder warmte. Een kachel kan dus probleemloos aanstaan en gordijnen kunnen wapperen zonder dat de bewegingsmelder afgaat.

Waarom kiezen voor een bewegingsmelder?

Hoe bewegingsmelder aansluiten?

Een melder aansluiten is een belangrijke klus. Het te beveiligen of te registreren gebied moet zo goed mogelijk in het vizier van de melder liggen. Er moet dus voor worden gezorgd dat ze op de juiste plaats worden bevestigd.

Als je een simpele melder hebt die geen onderscheid maakt tussen warmte, dan moet je in de gaten houden dat de melder niet vlak bij een kachel wordt geïnstalleerd. De melder moet worden bevestigd met schroeven en een elektrische kabel. Voor het beste resultaat kun je bijvoorbeeld een professional inschakelen. Zij weten precies waar de melder het beste in je huis kan worden opgehangen en hebben het juiste gereedschap om de klus te klaren.

Soorten bewegingsmelders

Er bestaan verschillende soorten melders:

  • Op de eerste plaats zijn er melders die aan een buitenlamp gekoppeld zijn. Zodra het donker wordt of zodra er beweging bij de voor- of achterdoor wordt opgemerkt, gaat de buitenlamp aan.
  • De melders die iets breder uitgerust zijn, hebben een PIR sensor, wat staat voor Passive Infra Red. Hiermee reageert de melder op bewegende warmtebronnen in het detectieveld.
  • Vervolgens zijn er melders die ingebouwde microgolven hebben, waarmee ze kunnen detecteren door deuren en muren heen.
  • Naast deze bekende infrarood melders, bestaan er soorten die beschikken over ultrasone sensoren. Deze registreren geluiden die we niet met het blote oor kunnen waarnemen. Hiermee kunnen er alarmen afgaan of notificaties worden gestuurd, zonder dat er beweging hoeft te worden geregistreerd.
  • Daarnaast zijn er speciale melders voor binnen en buiten en voor inbouw en opbouw.

Bewegingsmelders voor binnen of buiten

Melders heb je voor zowel binnen als buiten. Het grootste verschil tussen deze twee types is de detectiehoek en bereik. Een melder voor binnen worden vaak gebruikt als lichtsensor. Vanzelfsprekend heeft dit type een klein bereik nodig, omdat het bijvoorbeeld alleen de woonkamer, gang of toilet detecteert.

Bij een melder voor buiten is dit het tegenovergestelde. Het gebied dat moet worden geregistreerd is groter. Melders voor buiten hebben daarnaast een groter beschermingssysteem nodig, aangezien ze worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Ook beschikken ze vaak over een speciale melder die sabotage aangeeft wanneer het systeem met opzet wordt stukgemaakt of van de muur wordt getrokken.

Laat je adviseren door een specialist

Ontvang GRATIS advies

Bewegingsmelders voor inbouw of opbouw

Een ander onderscheid kan worden gemaakt tussen melders voor inbouw en opbouw. Het gaat hierbij om de manier van aansluiten. Inbouwmelders zijn melders die in een plafond of muur worden verwerkt. Vaak worden deze systemen direct verbonden met led-verlichting in de gang of op het toilet. Zo krijg je een strakke afwerking en zie je alleen het licht vanuit het plafond dat automatisch aanschiet wanneer je de ruimte binnenkomt.

Wel beschikken dit soort melders over microgolven, waarmee ze door muren en plafonds bewegingen kunnen detecteren. Een opbouwmelder wordt tegen de muur of plafond aan bevestigd en is dus zichtbaar. Dit is vaak het geval bij melders die worden ingezet om inbraak te voorkomen.

Hoe bewegingsmelder plaatsen?

Veelgestelde vragen over bewegingsmelders

Er zijn veel vragen die regelmatig gesteld worden als het gaat om melders. Welke melder kun je bijvoorbeeld het beste aanschaffen als je huisdieren hebt en niet wil dat iedere keer als de hond of kat langsloopt, het licht aanschiet of het alarm afgaat? Hiervoor is er een oplossing. Er bestaan melders die het type beweging kunnen filteren.

Dit gebeurt bijvoorbeeld op basis van afmeting van het object dat beweegt. Anderen geven pas een signaal af als er een beweging wordt gedetecteerd vanaf een bepaalde lengte. Een andere vraag is of een melder mogelijk is met combinatie van een alarm. Ook daar bestaan verschillende mogelijkheden voor. Er zijn drie verschillende systemen die aangesloten kunnen worden aan de melder en een alarm kunnen laten afgaan bij verdachte bewegingen. Deze systemen werken op stroom, batterijen of zijn hybride.

Ook over de kosten van een melder met alarmsysteem wordt veel gevraagd. De kosten zijn afhankelijk van het type systeem. Zo is een hybride systeem het meest voordelig en het bekabelde systeem het duurst.

Is een bewegingsmelder een vrijheidsbeperkende maatregel

Naast het detecteren en voorkomen van inbraak en het licht automatisch aan en uit doen, wordt de melder ook gebruikt bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen of bij patiënten met alzheimer. Vooral als iemand verward is en zorg nodig heeft, is het een handige manier een verzorger te waarschuwen als een patiënt uit bed valt of ‘s nachts met onrust uit bed komt. Een melder is een alternatief voor een bedhek.

Wat verbruikt een bewegingsmelder?

Een bewegingsmelder kan heel nuttig zijn als je energie wilt besparen. Omdat lichten alleen aangaan als er beweging wordt gedetecteerd, zul je nooit meer ongewild energie verspillen. Op die manier kun je maar liefst tot 30% aan energiekosten besparen. De meeste melders die gecombineerd zijn met licht, maken gebruik van LED-lampen en hebben daarbij maar 20 of 30 W nodig.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.