Camera kopen? 4 tips voor een optimale plaatsing

Ben jij van plan een beveiligingscamera aan te schaffen? Goed idee! Of heb jij er al eentje gekocht maar weet je niet goed wat de do’s & dont’s zijn? Nog beter! Je huis beschermen tegen indringers was nooit zo makkelijk als met een camera.

Camerabewaking plaatsen op je oprit of in de tuin is niet moeilijk. Het is zelfs makkelijk. Maar er zijn bepaalde aspecten die je best niet over het hoofd ziet zoals de wetgeving en technische factoren. Wij geven je graag 4 tips voor de optimale plaatsing van jouw camera.

Tip 1: registreer je camera

Op 25 mei 2018 veranderde de wetgeving omtrent de privacy commissie. Je zal niet langer je beveiligingscamera’s moeten aangeven bij hen. Wel moet je nog steeds een registratie bij de lokale politiediensten in orde te maken zodra je buiten een camera plaatst, deze regel geldt niet voor camera’s binnenshuis. Voor deze registratie hoef je niet speciaal naar buiten te gaan, dit kan evengoed online via het e-loket. Lekker makkelijk, toch?

Stel jij hebt je bewakingscamera’s aangegeven door middel van het oude eloket van de privacy commissie, dan moet je tegen 25 mei 2020 de nieuwe regelgeving nageleefd hebben.

Tip 2: toestemming om te filmen?

Houd de activiteiten van je camera die buitenshuis is geplaatst zeker bij in een register of dergelijke. Deze kan namelijk op gevraagd worden door de gegevensbeschermingsautoriteiten en de politiediensten. De gegevensbeschermingsautoriteiten is sinds 2018 de nieuwe benaming voor de privacy commissie. Welke activiteiten je exact moet registreren en hoe lang je deze moet bijhouden vind je terug in het koninklijk besluit.

Welke privacyrichtlijnen gelden? Heel eenvoudig:

  • Je mag enkel je eigen eigendom op het beeld plaatsen. De voordeur van de buren of de weg mag dus niet. Mocht je toch niet anders kunnen en een deel van een publieke plaats in beeld brengen dan nog moet je je tot het strikte minimum beperken.
  • Een camera moet altijd zichtbaar zijn voor het blote oog als je op voorhand geen toestemming hebt gevraagd aan de gefilmde personen, verstoppen achter iets is dus niet toegelaten. Wil je het toestel toch iets wat beschut zetten dan valt dit op te lossen doormiddel van een zichtbaar pictogram te plaatsen waardoor mensen weten dat er gefilmd wordt. Dit valt dan onder een vorm van onuitgesproken toestemming.
  • Gebruik je de camera voor andere doeleinden dan moet je kijken naar de wetgeving die daarbij hoort.

Klaar om je beveiligingscamera aan te kopen?

Vraag GRATIS advies +  offertes

Tip 3: de beste positionering voor je camera

Wat is nu de beste plaats om je camera te profileren? Allereerst richt je het best op een toegangsplaats zoals de oprit, voor- of achterdeur, ramen, etc. Plaats de camera een beetje schuin, ongeveer 30°, op een hoogte van 2 tot 3 meter van de grond. Hierdoor zal de camera niet zomaar te bereiken zijn en onderscheid je nog steeds op een heldere manier de personen van elkaar. Zorg ervoor dat de camera zo geplaatst wordt dat het zichtbaar blijft maar niet het eerste is wat je ziet.

Een belangrijke factor waar je zeker rekening met moet houden is de stand van de zon. De zon kan namelijk een verblindend effect hebben op de lens waardoor de zichtbaarheid van de beelden beperkt wordt. Dit doe je best door de camera te richten op een punt net onder de horizon.

Tip 4: een geheugenkaart vs. de Cloud

Camera buiten plaatsen

De beelden van de camera wil je natuurlijk opslaan. De meeste camerasystemen fungeren met een geheugenkaart of de Cloud. Beiden zijn even voor- als nadelig.

  1. Door de werking met de Cloud, blijven de video’s op een beveiligde server bewaard. Deze is veilig omdat alleen jij er de toegang tot hebt, helaas hangt er een prijskaartje aan de opslag van dit beeldmateriaal. Helaas worden de beelden niet opgenomen zodra de wifi wegvalt.
  2. Een geheugenkaart werkt zonder internet waardoor dit systeem veel afhankelijker te werk gaat. Helaas blijven deze beelden niet eeuwig opgeslagen en wist de camera regelmatig de oudste opgenomen beelden.

Tip 5: welke voeding voor je camera?

Beveiligingscamera’s moeten natuurlijk ergens hun voeding halen. Vele werken op netstroom van je woning zelf, hierdoor zal de camera niet zomaar zonder stroom vallen en dus ook niet zomaar stoppen met filmen.  Maar er zijn er ook die enkel en alleen fungeren op de energie van batterijen. Deze batterijen gaan gemiddeld een jaar mee en zijn
voornamelijk voordelig als er geen elektriciteitsleiding aanwezig is of als er sprake is van een elektriciteitspanne. Dan is er ook spraken van camera’s die zichzelf opladen met behulp van zonne-energie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type alarmsysteem wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.