Nachtcamera: werking, plaatsing en keuzemogelijkheden

Overweeg je een alarmsysteem of een bewakingscamera in huis? Bij bewakingscamera’s heeft een standaard camera bij weinig of kunstlicht niet genoeg capaciteit om scherpe beelden op te nemen. Daarom kun je voor nachtopnames beter kiezen voor een nachtcamera.

Hoe werkt een nachtcamera?

Er bestaan verschillende soorten en elk type werkt op een andere manier.

Een infraroodcamera werkt bijvoorbeeld met infrarood leds, wat ervoor zorgt dat de beelden nooit te donker zijn. Hoe meer leds, des te duidelijker het beeld. Ook werken ze met een filter die beelden overdag onderscheid van nachtelijke beelden met weinig licht. Door de nachtelijke beelden in zwart wit op te nemen, zijn de beelden duidelijker.

Andere nachtcamera’s werken met ColorVu. Dit is een nieuwe techniek die de infraroodcamera vervangt, aangezien ColorVu ervoor zorgt dat er kleur kan worden toegevoegd aan nachtbeelden. Dit gebeurt zonder het gebruik van een infraroodlamp. Dit is mogelijk door middel van Ultra Low Light technologie. Hierbij is veel minder licht nodig voor het verkrijgen van scherp beeld.

Waarom nachtcamera plaatsen?

Er bestaan verschillende redenen waarom het slim is een nachtcamera te plaatsen. De belangrijkste reden is veiligheid. Inbraken komen grotendeels ‘s nachts voor en daarom is het belang van een camera te hebben die scherpe beelden met weinig licht kan maken. Dieven herkennen gaat een stuk makkelijker met scherpe beelden.

Een andere reden voor het plaatsen van een camera is om vast te leggen wat er in de omgeving van je huis gebeurt. Dit is vooral interessant als je wilt weten welke wilde dieren er ‘s nachts rondlopen. Dit soort camera’s worden ook wel wildcamera’s genoemd.

Ontdek zelf de voordelen van een nachtcamera

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Nachtcamera kopen? Waar moet je op letten?

Als je van plan bent een camera aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

  • Op de eerste plaats is kwaliteit erg belangrijk. Je hebt immers niets aan een camera als deze geen scherpte beelden maakt. Controleer dus goed het aantal megapixels dat een camera heeft. Hoe meer pixels, des te beter de kwaliteit.
  • De sterkte van een infraroodfunctie doet ook veel voor de kwaliteit van het beeld. Controleer goed of de camera geschikt is voor montage aan de muur, aangezien je vanuit hoogte het beste beeld kunt krijgen.
  • Daarnaast is het slim een camera te kiezen die de beelden kan opslaan. Het zou zonde zijn als verkregen beelden of bewijsmateriaal van een inbraak verloren gaan door het niet kunnen opslaan.
  • Heb je de kans een camera aan te schaffen met de ColorVu techniek, dan is dat ook zeker het overwegen waard. ColorVu zorgt namelijk voor nóg scherpere beelden dan alleen infrarood en deze zijn ook nog eens in kleur.

Infrarood nachtcamera

Zoals hierboven al genoemd, een infrarood camera werkt met infrarood leds waarmee scherpe beelden worden gemaakt met weinig licht. Dit infrarood licht is met het blote oog niet zichtbaar.

Ook is dit type camera handig als er een alarmsysteem aan wordt gekoppeld. Juist door de nauwkeurige registratie van verdachte bewegingen, zal het alarm niet afgaan bij iedere kleine beweging, maar juist wel als er iets verdachts gebeurd.

Vele van dit type camera’s beschikt over een True Day/Night systeem. Hierdoor wordt er door de camera automatisch gewisseld tussen opnames overdag en ‘s nachts. Zodra de camera minder licht registreert, wordt er vanzelf over gegaan op de infrarood functie.

Een ander voordeel van deze camera’s is dat er geen extra kunstmatig licht nodig is voor het opnemen van beelden. Een nadeel is wel dat geen kleuren kunnen worden geregistreerd.

Opname

Voor een perfecte beeldopname, zijn er een aantal zaken waar een camera aan moet voldoen. De resolutie van een camera bepaalt de scherpte van wat er opgenomen wordt. Een lage resolutie is dus geen garantie voor goed zichtbaar beeld.

Ook de reactiesnelheid van de camera is bepalend. Dit is de tijd die een camera nodig heeft om na een beweging te beginnen met filmen. Het bereik van een sensor voor het oppikken van is hierbij ook belangrijk.

Bij het monteren van een camera zijn er tevens een aantal zaken belangrijk voor het behalen van goede opnames. Als je de camera tegen het licht in monteert, zul je al snel merken dat de opnames een grote witte vlek laten zien in plaats van scherpe beelden.

Ook het monteren van een camera achter glas zal niet zorgen voor goede opnames, aangezien de camera dan zal reageren op de weerspiegelingen in het glas.

Bewegingsmelder

Gewone camera’s werken vaak met een bewegingsmelder. Zodra er beweging wordt geregistreerd, zal er een licht aangaan, waardoor de camera opnames kan maken.

Het voordeel van een infrarood camera is dat dit soort bewegingsmelders niet nodig zijn. Hierdoor zullen ook alarmen minder vaak onnodig afgaan. De registratie van beweging is bij dit soort camera’s namelijk veel nauwkeuriger.

Welke factoren bepalen de beste nachtcamera?

Er zijn een aantal factoren die maken dat een camera uitstekend beeld levert. Onder andere door de eerder genoemde True Day/Night techniek die automatisch wisselt tussen kleuropnames overdag en zwart-wit beelden ‘s nachts. Ook de lichtgevoeligheid, Lux, van de camera speelt een rol. Een zo laag mogelijke Lux zorgt voor scherpere beelden. Digitale camera systemen dragen ook bij aan het beste beeld. Analoge camera’s zijn niet sterk genoeg voor scherpe beelden.

Let dus goed op tijdens het aanschaffen van een camera of er geen analoog systeem verstopt zit. Dit is namelijk vaak het geval bij goedkope modellen. Verder is het beeld ook afhankelijk van het aantal infrarood leds. Hoe meer leds, des te verder en hoger de kwaliteit van het nachtbeeld.

Laat je nachtcamera plaatsen door een installateur!

Wil je zeker zijn dat de installatie van een camera op een juiste manier gebeurt, dan kun je het beste een installateur inschakelen. Deze weet namelijk precies waar de camera in en om jouw huis het beste geplaatst kan worden. Ook weet je zo precies hoeveel camera’s je nodig hebt voor het optimaal beveiligen van je huis, zeker wanneer deze gecombineerd worden met een alarmsysteem.

Vaak kun je verschillende installateurs en aanbieders vergelijken en op die manier een voor jou beste keuze komen. Je betaalt misschien iets meer, maar bent wel verzekerd van een correcte installatie en hebt er daarna geen omkijken meer aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.