Buitencamera: werking, keuzemogelijkheden en installatie
Het voor de hand liggend antwoord om inbrekers buiten te houden is door het plaatsen van een alarmsysteem. Om louche types vooraf op te merken is een buitencamera ook heel geschikt. De scherpe beelden zorgen dat een conciërge, beveiligingsmedewerker of meldkamer direct kan zien wie er op het terrein aanwezig is, en wat die persoon daar doet.
Er kan, als dat nodig wordt geacht, direct worden ingegrepen door een medewerker, een beveiligingsdienst of de politie kan er op af gestuurd worden.
Inhoud
Waarom een buitencamera plaatsen?
Maar een buitencamera heeft meer functies. Een goed zichtbare buitencamera heeft een sterke preventieve werking. Een serieuze crimineel wordt afgeschrikt door het idee dat hij herkenbaar in beeld komt, en ook een gelegenheidsdief komt bij zinnen als hij een camera ziet. Daarnaast zijn de camerabeelden ook belangrijk om een eventuele misdaad op te kunnen lossen. De dader kan geïdentificeerd worden, zijn voertuig is duidelijk in beeld, en zo kunnen gestolen goederen op tijd worden teruggevonden.
Tenslotte is een beveiligingscamera niet alleen zinvol bij diefstal, inbraak en vandalisme. Ook ongelukken en gevaarlijke situaties worden op tijd opgemerkt, waardoor er snel kan worden ingegrepen.
Hoe werkt een buitencamera?
Camera’s die geschikt zijn voor buitengebruik kunnen op elke geschikte plek op het terrein geplaatst worden. Een buitencamera met bedrading en andere beveiligingsapparatuur wordt van stroom voorzien via de recorder, die alle beeld (en soms geluid) vastlegt.
Vaak worden ze van stroom voorzien via een handige ethernet-kabel (PoE, Power over Ethernet). Draadloze camerasystemen zijn uitgerust met batterijen, waarmee ze maanden tot jaren toekunnen.
Dan zijn er een paar verschillende types buitencamera’s, elk met hun eigen bijzonderheden:
- Dome camera’s: deze soort beveiligingscamera is niet erg opvallend. De lens is gemonteerd in een ronde behuizing en kan daarin draaien. Zo kan een terrein van 360 graden rondom de camera bewaakt worden. Een bijkomend voordeel is dat een inbreker in spé niet kan zien wanneer de cameralens op hem gericht is.
- Bullet camera’s: deze camera wijst naar een bepaalde plek, bijvoorbeeld de poort van je terrein. Deze langwerpige buitencamera heeft een vrij kleine beeldhoek, maar levert zeer goede beelden.
- PTZ-camera’s: dit zijn geavanceerde camerasystemen. De term staat voor Pan-Tilt-Zoom. Je kan de camera op afstand draaien, kantelen en inzoomen. Dit geeft je een bijzonder groot bereik van mogelijkheden. Een misdadiger zal bovendien direct de benen nemen als hij merkt dat de bewegende camera het terrein afzoekt of hem volgt.
Wat kost een buitencamera?
Een buitencamera kán duur zijn, maar hoeft dat niet te wezen. Eén van de belangrijkste onderdelen van een systeem met een buitencamera is een recorder, ook wel basisstation genoemd. Dat is het centrale onderdeel, dat beelden opslaat en vaak stroom levert aan de camera (en eventuele andere beveiligingsapparatuur). Een goedkope recorder biedt ruimte aan één tot wel 16 of meer camera’s. Hoe groter dan aantal, hoe duurder de recorder.
Ook de prijzen van een individuele camera kunnen flink uiteenlopen. Een goedkope dome camera of bullet camera gaat voor een paar tientjes de duur uit. Een PTZ-camera is duurder. Hoe meer extra’s je verlangt, hoe duurder elke individuele camera wordt. Een paar van die extra’s zijn:
- een zoomlens;
- de mogelijkheid om ook geluiden op te nemen;
- automatische gezichtsdetectie;
- bewegingsdetectie;
- een opslagfunctie in de Cloud voor de beelden;
- een IP-protocol, waarmee de beelden kunnen worden verstuurd naar computers en mobiele apparaten;
- UHD-functie: een camera met zeer hoge resolutie en erg gedetailleerde beelden.
Een buitencamera van de allerhoogste kwaliteit, met een paar van dit soort extra’s, kan meerdere honderden euro’s kosten.
Buitencamera plaatsen: waarop letten?
Wil je een beveiligingscamera kopen op je woning of bedrijf te beveiligen? Dan zijn er een paar zaken om op te letten. Bij de aankoop, bij de installatie, en bij het gebruik.
Kijk of het echt om een buitencamera gaat
Een camera die je buiten monteert, gaat alle stormen, neerslag en andere weersinvloeden meemaken. Van algenaanslag tot vervuiling door nestelende dieren, en van vandalisme tot afvallende takken. Een goede buitencamera is bestand tegen al dit soort factoren. Hij is waterdicht, voorzien van een stevige en onderhoudsarme buitenkant, en vraagt weinig onderhoud. Een binnencamera houdt het gewoon niet vol in deze omstandigheden.
Beveilig je beelden
Kies je voor een buitencamera met wifi die beelden naar je smartphone zendt? Zorg er dan voor dat de verbinding goed beveiligd is. Stel een sterk wachtwoord in, deel dat niet met jan en alleman, en installeer op tijd de updates voor het programma en voor je smartphone.
Onderhoud je systeem
Het hoeft niet vaak te gebeuren, maar ook een buitencamera heeft onderhoud nodig. Schoonboenen met een doekje, eens in de drie of zes maanden, is meestal al voldoende om stof, spinrag en andere vervuiling te verwijderen. Zodat de kwaliteit van je beveiligingsbeelden het niet laat afweten, net wanneer je ze nodig hebt. Om het onderhoud makkelijker te maken, is het slim om je buitencamera op een enigszins toegankelijke plek te monteren. En vergeet niet om de batterijen af te toe te verwisselen!
Veelgestelde vragen over buitencamera’s
Draadloze buitencamera of bedrade camera?
Wil je een bedrade of een draadloze beveiligingscamera kopen? Elke type heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Een draadloze buitencamera hoeft niet met een kabel verbonden te worden met de recorder. Hij zendt namelijk zijn beelden via wifi naar de recorder en/of mobiele apparaten. Wel zo fijn als je een groot terrein hebt of meerdere camera’s wil installeren. Je moet wel soms de batterij vervangen – maar niet als je een buitencamera met zonnepaneel koopt.
Een bedrade buitencamera is vaak iets goedkoper. Hij wordt met een (ethernet)kabel verbonden met de recorder: je hoeft dus nooit de batterijen te vervangen. Eén nadeel – als de stroom uitvalt, houdt ook je camera er mee op.
Buitencamera met of zonder wifi en app?
Camera’s met een IP-protocol zenden hun beelden naar mobiele apparaten. Zo kan je je beveiligingsmedewerkers of een meldkamer toegang geven tot de beelden van je systeem. Daardoor weet je zeker dat je buitencamera gemonitord wordt, en dat hulp heel snel ter plekke is in geval van onraad. Ook een leuke extra is een app. Via de app op je smartphone of tablet kan je je camerabeelden bekijken en het apparaat op afstand bedienen. Al zit je aan de andere kant van het land.
Houd er rekening mee dat bovenstaande mogelijkheden extra kosten aan de prijs van een buitencamera toevoegen. Bedenk dus of ze voor jouw situatie meerwaarde hebben.
Buitencamera met nachtzicht
Een interessante mogelijkheid is een buitencamera met nachtzicht kopen. Deze camera’s gebruiken infraroodsensoren om zelfs in het pikdonker een goed beeld te geven. Zo ontsnapt ook op een maanloze nacht geen beweging meer aan het oog van de beveiliging. Let er wel op dat een beveiligingscamera met nachtzicht duurder is dan een camera zonder deze functie – en dat goedkope merken vaak een slecht beeld leveren. Een alternatief voor een buitencamera met nachtzicht is een normale camera met buitenverlichting die op een bewegingssensor werkt.
Waar buitencamera plaatsen?
Installeer de camera op een plek waar je zo’n goed mogelijk overzicht hebt op de belangrijke delen van je terrein. Zoals je poort en de voordeur van je bedrijf of woning. Houd er rekening mee dat bomen in de omgeving kunnen uitgroeien – een boomtak pal voor je camera helpt je niet om een optimale beveiliging te krijgen.
Buitencamera zelf installeren of laten plaatsen?
Dat mag je helemaal zelf weten. Het hangt er onder andere van af hoe handig je zelf bent, en of je zin hebt om een camerasysteem te monteren, installeren en aan de praat te krijgen. Daarbij is het zo dat er tegenwoordig genoeg sets zijn, die makkelijk door de leek te installeren zijn.
Om er zeker van te zijn dat je buitencamera goed geïnstalleerd is, op de juiste plek hangt, en dat de software naar behoren werkt, zoek je contact met een erkend vakman. Die heeft ervaring met camerasystemen, en kan bovendien voor een zacht prijsje periodiek terugkomen om het systeem na te kijken en onderhoud te plegen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om een vrijblijvende offerte aan te vragen – en daarna te beslissen of je zelf aan de slag gaat of niet.