Maak u woning inbraakveilig met deze tips

Ga er nooit van uit dat er bij u niets te rapen valt. Een smartphone, een televisietoestel, een draagbare computer, euro’s op een geheime plaats,… Buit genoeg voor potentiële inbrekers toch? Hieronder volgen enkele tips om uw woning te beschermen tegen ongewenste gasten.

1. Plaats nooit een sleutel onder een mat of een bloembak. Verberg ook nooit sleutels buiten “voor het geval dat”.

2. Een van de zwakke plekken van een woning is de achterdeur. Deze wordt steeds als eerste geprobeerd om toegang te krijgen tot uw persoonlijke bezittingen. Doe deze daarom steeds op slot wanneer u uw woning verlaat.

3. Schuifdeuren in glas zijn ook vaak kwetsbare plekken. Braakveilig glas kan een oplossing vormen.

4. Hoge begroeiing of weinig verlichting geeft een inbreker vrij spel om binnen te geraken. Hoe groter de kans is dat hij opgemerkt wordt, hoe minder aantrekkelijk uw woning is voor een inbreker. U kunt ook steeds schrikverlichting plaatsen rondom uw woning.

5. Sluit ramen en deuren. Verwijder de sleutels aan de binnenkant.

6. Sluit tuinhuisjes en bergplaatsen buitenshuis ook af om te vermijden dat een inbreker toch hulpmiddelen vindt om uw woning te betreden. U laat best ook geen gereedschappen rondslingeren in de tuin.

7. Laat iemand regelmatig de brievenbus legen bij langere afwezigheid. Laat ook planten en tuin bij langdurige afwezigheid verzorgen. Een overvolle brievenbus en verdorde planten geven een inbreker geven immers al langdurige afwezigheid aan.

8. Vermeldt nergens online dat u op reis vertrekt, zeker niet wanneer uw Facebookacccount niet afgesloten is voor mensen die u niet kent. Dat geldt ook voor antwoordapparaten.

9. Maak een inventaris van uw inboedel. Noteer serienummers van toestellen, maak foto’s van juwelen of kunstvoorwerpen. U kunt ook altijd voorwerpen graveren, merken of stickers kleven. Daarnaast kunt u gebruik maken van een UV-stiftje.

10. Zorg dat er verlichting voorzien is met timer.

11. Zorg voor goede sloten. Wanneer een dief het slot niet meteen openkrijgt, zal die waarschijnlijk vlugger opgeven.

12. Hang nooit briefjes bestemd voor bekenden dat u even wegbent.

13. Schakel uw thuistelefoon door naar een nummer waarvan u zeker bent waarop ze iemand kunnen bereiken, bijvoorbeeld naar een zus, buur of degelijke.

14. Stickers op uw ramen dat uw huis of eigendom elektronisch beveiligd is helpt preventief.

Tijdens de vakantieperiode zijn inbrekers actiever dan ooit. Een onbewoond huis is dan ook een makkelijke klus waar ze vrijwel ongestoord hun gangen kunnen gaan. Volg daarom de volgende tips voor inbraakpreventie, zoals het plaatsen van een alarmsysteem, zodat u met een gerust hart op reis kunt vertrekken.

Verder lezen

Hoewel steeds meer gezinnen in inbraakpreventie investeren, blijft het aantal woninginbraken in ons land alarmerend hoog. Zo werd in 2018, en enkel in Vlaanderen, 23.057 inbraken vastgesteld.

Verder lezen

Jaarlijks vinden in ons land meer dan 60.000 inbraken plaats. Kiezen voor een efficiënte woningbeveiliging is dus een must.

Verder lezen