1 op 5 Belgen heeft alarm in huis

Alarm in huis

De Belgen beschermen hun eigendom steeds beter. Zo heeft 1 op 5 huishoudens een alarm in huis volgens ALIA Security, de Belgische beroepsvereniging voor elektronische beveiliging. En dat heeft effect, want het aantal woninginbraken daalt jaar na jaar.

De statistieken op de website van de federale politie spreken boekdelen. Het is de eerste keer sinds de millenniumwissel dat het aantal woninginbraken zo laag ligt. In 2015 noteerden we 67.000 inbraken, in 2016 waren dat er nog 56.400. In 2018 daalde het aantal inbraken nog eens met 6%, het laagste aantal sinds 2000.

800.000 gezinnen met alarm in huis

Vanwaar komt die sterke daling? Een belangrijke reden is de betere beveiliging van onze huizen. Denk aan het steeds stevigere buitenschrijnwerk, maar vooral ook aan de technologie. Alarmen, sensoren, buitencamera’s, monitoring via de smartphone… de eigen woning in de gaten houden wordt steeds makkelijker én betaalbaarder.

Over gans België zouden er dus 800.000 alarmsystemen actief zijn. In 1 op 5 gezinnen heeft dus een alarm in huis en elk jaar komen er 3 tot 5% bij, stelt ALIA. Bovendien zijn er 280.000 rechtstreeks gekoppeld aan een alarmcentrale. Koen Colpaert van Securitas legt de voordelen uit. “Onze operatoren monitoren de klanten dag en nacht. Gaat het alarm af? Dan bellen we de bewoner op, lichten een tweede persoon in en/of contacteren we de hulpdiensten en de politie.”

“Op die manier verwerkte onze alarmcentrale 1,2 miljoen meldingen in 2017”, gaat Colpaert verder. “Dit heeft tot 66.000 interventies van onze mobiele teams geleid. Zij zijn snel ter plaatse en doen een grondige controle ter plaatse.”

Alarm op maat?

Wenst u uw woning beter te beveiligen? Dan maken enkele kleine aanpassingen uw huis al een pak veiliger. Maar een alarm is nog altijd de veiligste oplossing. Een systeem op maat van uw huis zorgt voor een waterdichte bescherming. Daarnaast hoeft u niet bang te zijn van de prijs, want de prijs voor een alarm is veel democratischer geworden.

Wie een alarmsysteem op maat aan de laagste prijs wil, vergelijkt best gratis offertes van erkende beveiligingsfirma’s uit uw regio.

Binnen de verschillende infraroodbeveiligingsystemen zijn vele vormen mogelijk. De eerste afweging die je dient te maken is of je een actieve of passieve infraroodbeveiliging wenst.

Vervolgens kan je overgaan tot de het beveiligingsysteem dat het best bij jouw situatie past. Zo heb je de keuze uit:

  • Infrarood beveiligingscamera’s: Schrik dat er iemand ‘s nachts via de tuin je woning binnentreedt? Met een infrarood beveiligingscamera is dit verleden tijd.
  • Infrarood beveiligingslampen: Vergroot het nachtzicht van je infraroodbeveiligingscamera.
Verder lezen

Een alarmsysteem in huis plaatsen wordt steeds meer een gewoonte. Met een gemiddeld van 200 inbraken per dag is dit ook niet verrassend.

Meer en meer mensen kiezen uit twee soorten alarmsystemen:

  • Zelfbouwpakketen: Deze zijn relatief goedkoop en éénvoudig zelf te installeren;
  • Professionele alarmsystemen:Deze beveiligingsystemen worden geïnstalleerd door een erkende installateur. Ze zijn iets duurder, maar gelukkig geniet je van een BTW-vermindering
Verder lezen

Heel wat alarmsystemen zijn vandaag de dag uitgerust met een automatische blusfunctie. Dit houdt in dat er eigenlijk geblust wordt na een bepaalde periode als het alarm afgegaan is. Een automatische blusfunctie kan uiteraard heel wat voordelen bieden want dit betekent dat er reeds kan geblust worden nog voor de brandweer ter plaatse is. In…

Verder lezen

Nog slechts een paar uren voor de eerste wedstrijd tussen België en Panama… Klaar om onze rode duivels te gaan aanmoedigen? Bent u van plan de wedstrijd te volgen op groot scherm? Laat uw huis dan veilig achter. Inbrekers zien in deze gelegenheden namelijk vaak de kans om hun slag te slaan.

Verder lezen