Soorten alarmsystemen

Tegenwoordig worden steeds meer huizen en bedrijven voorzien van een alarmsysteem. Daarom zijn er ondertussen veel innovaties en modellen ontwikkeld om meer functionaliteiten aan te bieden en prestaties te verhogen. Om een beter inzicht in de bruikbaarheid van deze systemen en hun eigenschappen, is het essentieel om te weten wat een alarmsysteem precies is.

Een alarmsysteem is een beveiligingssyteem dat een aantal elementen die potentieel gevaar kunnen betekenen signaleren en op deze manier kunnen vermeden worden. De elementen van een alarmsysteem bestaan meestal uit een detectie, een besturingseenheid, een codebedienpaneel (klavier) en een brandmelder

Het doel van een alarmsysteem is informatie te verzenden via een signaal om respons uit te lokken (reactie van de hulpdiensten, een dief die op de vlucht slaat,…). Om dit te doen moet het systeem de situatie herkennen als bedreiging.

Welk soorten alarmsystemen zijn er beschikbaar?

Waar op letten bij het kiezen van een alarmsysteem? Wat is de prijs van een alarmsysteem? En welke soorten zijn er? We zetten ze graag voor jou op een rijtje.

Geen installatiekosten, moeilijker te neutraliseren,…. Een draadloos alarmsysteem brengt heel wat voordelen met zich mee die inbrekers nog sneller zullen afremmen. Overtuig jezelf en vraag gratis advies aan een erkende installateur.

Verder lezen

Binnen de verschillende infraroodbeveiligingsystemen zijn vele vormen mogelijk. De eerste afweging die je dient te maken is of je een actieve of passieve infraroodbeveiliging wenst.

Vervolgens kan je overgaan tot de het beveiligingsysteem dat het best bij jouw situatie past. Zo heb je de keuze uit:

  • Infrarood beveiligingscamera’s: Schrik dat er iemand ‘s nachts via de tuin je woning binnentreedt? Met een infrarood beveiligingscamera is dit verleden tijd.
  • Infrarood beveiligingslampen: Vergroot het nachtzicht van je infraroodbeveiligingscamera.
Verder lezen

Een alarmsysteem in huis plaatsen wordt steeds meer een gewoonte. Met een gemiddeld van 200 inbraken per dag is dit ook niet verrassend.

Meer en meer mensen kiezen uit twee soorten alarmsystemen:

  • Zelfbouwpakketen: Deze zijn relatief goedkoop en éénvoudig zelf te installeren;
  • Professionele alarmsystemen:Deze beveiligingsystemen worden geïnstalleerd door een erkende installateur. Ze zijn iets duurder, maar gelukkig geniet je van een BTW-vermindering
Verder lezen

Heel wat alarmsystemen zijn vandaag de dag uitgerust met een automatische blusfunctie. Dit houdt in dat er eigenlijk geblust wordt na een bepaalde periode als het alarm afgegaan is. Een automatische blusfunctie kan uiteraard heel wat voordelen bieden want dit betekent dat er reeds kan geblust worden nog voor de brandweer ter plaatse is. In…

Verder lezen

Uit een onderzoek van ALIA is gebleken dat steeds meer huishoudens in inbraakpreventie investeren. Zo beschikken, vandaag de dag, al 800.000 gezinnen een alarm in huis.

Verder lezen

Nog slechts een paar uren voor de eerste wedstrijd tussen België en Panama… Klaar om onze rode duivels te gaan aanmoedigen? Bent u van plan de wedstrijd te volgen op groot scherm? Laat uw huis dan veilig achter. Inbrekers zien in deze gelegenheden namelijk vaak de kans om hun slag te slaan.

Verder lezen

Tijdens de eindejaarsperiode schieten de inbraakcijfers telkens de hoogte in. Inbrekers slaan immers het liefst toe op donkere nachten en wanneer de bewoners elders aan de feesttafel zitten. Met een alarmsysteem kunt u zonder zorgen genieten van de kerstperiode.

Verder lezen

Op 11 december houden politie en overheid een nationale actiedag tegen woninginbraken, onder het motto ‘1 dag niet’. Met een professioneel alarmsysteem wordt ‘1 dag niet’ gewoon ‘nooit meer’.

Verder lezen

Er zijn verschillende soorten alarmsystemen dat kan verschillend volgens een bepaalde functie die moet uitgevoerd worden en/of de manier waarop het werkt (draadloos, mobiele telefoon,…). Algemeen zijn er vier soorten alarmsystemen:

  1. Het inbraakalarm: Dit alarmsysteem is ontworpen om uw woning of bedrijf te beschermen tegen indringers, om poging tot inbraak vast te stellen. Dit materiaal schrikt dieven het meeste af.
  2. Het brandalarm: Het systeem bestaat uit rook- en/of hittedetectoren die u kunnen waarschuwen bij een brand. De installatie kan nodig zijn in bepaalde situaties (ondernemingen die veel bezoekers ontvangen, enzovoort).
  3. Het gasalarm: Dit systeem kan gaslekken opsporen in een verwarmingssysteem (ontstapping van koolstofmonoxide) of van keukenapparaten (lek van propaan, butaan,…). Dit systeem kan ook slaapverwekkend gas signaleren dat soms gebruikt wordt bij inbraken.
  4. Het overstromingsalarm: Dit alarmsysteem stelt vast wanneer een abnormale hoeveelheid water aanwezig is in uw woning of bedrijf. Dit kan dus erg handig zijn in geval van overstromingen of waterlekkage.

Extra mogelijkheden

  • Het “doe-het-zelf” pakket: Wilt u iet of wat kwaliteit bij een doe-het-zelf alarmsysteem, dan kiest u voor de betere zaak. Deze systemen zijn relatief eenvoudig te installeren. De meeste van deze systemen zijn draadloos met een aantal contactmagneten, bewegingsmelders, een paneel voor de bediening en een vorm van alarmsignaal. Let goed op wat het bereik van de sensoren is, want bij de goedkopere versies is dit meestal beperkt. En een goed inbreker weet er doorgaans wel weg mee…
  • Professionele alarminstallatie: Een professionele alarminstallatie vak een vakman is uiteraard een betere keuze. Die kost meestal wat meer, maar het systeem biedt ook veel meer mogelijkheden. Een professionele alarminstallatie biedt veel meer veiligheidsopties en kan door een inbreker niet zomaar in een handomdraai gesaboteerd worden.